Persoane interesate

miercuri, 13 martie 2013

Laptop cu Senzori De Miscare



                          Leptotp cu Senzori De Miscare





British Telecom lucreaza la un proiect numit BT Balance, care permite controlarea unui laptop de tip tablet prin interactiune fizica directa, ce aduce aminte de telecomanda consolei de jocuri Wii de la Nintendo.

Laptop-ul a fost adaptat sa reactioneze la deplasarea sa in sus, jos, inainte, inapoi sau in directiile laterale, la inclinare sau scuturare, inregistrand aceste miscari si transformandu-le in moduri de a controla aplicatii software.

Sistemul este targetat pentru folosirea de catre persoane cu dizabilitati fizice sau de catre batrani, pentru care o tastatura sau un mouse ar putea fi prea complicate. Tehnologia ar putea fi practica si pentru folosirea unui device de catre persoane obisnuite, in conditii in care folosirea unei tastaturi sau a mouse-ului este aproape imposibila, cum ar fi situatii de aglomeratie sau in care utilizatorul are o mana ocupata intr-un mijloc de transport.

     


Sistemul ar putea permite spre exemplu citirea de documente printr-o simpla miscare de rotatie facuta cu o mana, ca si cum s-ar intoarce o pagina, sau navigarea unei harti prin inclinarea tablet-ului in directia dorita.

BT Balance se bazeaza pe integrarea unui accelerometru si pe folosirea de software care prelucreaza datele furnizate de catre acesta. Un accelerometru este un chip care detecteaza schimbarile in fortele de acceleratie si gravitatie ale unui obiect in raport cu gravitatia statica a Pamantului si poate calcula unghiul la care acesta se afla inclinat fata de Pamant si directia in care este deplasat.

Astfel de chip-uri, cunoscute sub numele Micro Electro Mechanical System (MES), sunt folosite la ora actuala in masini pentru a determina cand sa se declanseze un airbag, in device-uri precum controlerul consolei Wii de la Nintendo, care controleaza jocurile prin miscari de mana, sau in laptop-urile Apple, pentru a determina cand sunt scapate pe jos.

BT a integrat un accelerometru intr-un tablet si a scris software-ul care interpreteaza datele primite de la acesta si le transforma in actiuni asupra aplicatiilor rulate pe laptop. Tehnologia poate recunoaste, pe langa miscarile de deplasare in diferite directii, si actiuni precum inclinarea, scuturarea, inghiontirea sau ciocanirea tablet-ului.

Tehnologia este inca in faza de cercetare, neexistand deocamdata indicatii asupra momentului in care aceasta ar putea deveni comerciala. Tehnologii similare au inceput sa apara si in telefoane mobile, operatorul japonez DoCoMo lansand recent terminale pe care utilizatorii le pot misca pentru a juca jocuri.






2 comentarii: