Persoane interesate

Browserul Opera

                                      Browserul Opera




Salutare! Acest articol isi propune sa te convinga pe tine, cititorule, sa renunti la folosirea browserului tau curent si sa incepi sa folosesti „Opera”. De fapt, nu trebuie sa renunti la cel pe care-l folosesti, le poti folosi pe amandoua simultan. Vei alege singur pana la urma.
Browserul Opera: Care este diferenta dintre Opera si alte Browsere?Simplu toate fac aceasi treaba dar altele sunt mai frumoase, altele mai rapide, altele mai sigure.Toate fac acelasi lucru doar prin metode diferite.Acestea sunt facute de creatorii lor in diferite scopuri pe care le-am enumerat mai sus.Dupa cativa ani de testare de browsere, ideal este Opera.De Ce ?
Una dintre etapele care ar putea pune probleme in utilizarea acestui browser este setarea sa. Daca dai click pe File>Preferences („ > „ inseamna ca selectezi prima optiune, apoi a doua si tot asa) o sa ai n fata o lista de vreo 30 de categorii, fiecare cu o pleiada de optiuni. Faptul ca are multe optiuni nu este un minus, ci din contra. Inseamna ca TU ai mai multa putere asupra a ceea ce face acest program. Chestia mai grea e, ...cum o exerciti?
Acum o sa iau pe rand fiecare categorie si o sa explic in mare ceea ce face. Ordinea si modul de aranjare difera sensibil de la o versiune la alta, dar in principiu sunt aceleasi denumiri si optiuni. Majoritatea am invatat sa le folosesc citind fisierul de Help, deci ar fi cazul sa faci acelasi lucru. Voi insista doar asupra chestiilor mai importante.
         

              Iata Categoriile si unele optiuni explicate


Start and exit: modul cum se comporta Opera cand il pornesti si il inchizi. Recomand folosirea unei pagini de start (Home page) locala (de pe calculatorul tau). Am pus la dispoziþie una pe care o folosesc eu aici. Este mai bine asa pentru ca nu se conecteaza automat la Internet cand porneste, ci cand dai click pe un link. Dezactivati cele doua casute din partea de jos. Pentru a activa pagina pe care ai incarcat-o de aici ca pagina de start, cel mai simplu este sa iesi din optiuni, selectezi File>Open, navighezi pana la locul unde ai salvat-o pe calculator (daca nu stii cum fugi la magazin si cumpara o carte despre utilizarea calculatorului, nu ma intreba pe mine ) si o deschizi. Apoi selectezi Navigation>Home page iar in caseta care iti apare apesi pe butonul „Set active” (vezi ca s-ar putea sa fie doua). Daca nu reusesti asa, te duci inapoi la Preferences si scrii acolo adresa manual.
Languages: de acolo setezi limba meniurilor (daca ai instalat-o) precum si limba in care sa-ti afiseze paginile de internet (daca exista versiuni multilingve pentru acestea, daca nu iti afiseaza in limba paginii). Poti seta mai multe limbi, in centru. Opera va verifica in ordinea afisatã acolo (si pe care desigur o poti schimba).
Browser look (am sarit peste doua care nu mi se par importante pentru incepatori): aici setezi modul in care arata Interfata:(culori, poze, dimensiunile butoanelor, etc).
Browser layout: Categorie FOARTE utila. Aici poti seta cum si unde apar diferitele elemente de interfata (meniuri, butoane, bare de stare, etc). Aici e de lucru pentru a maximiza suprafata vizibila a paginii vizitate fara incarcarea excesiva a interfetei, dar pastrand elementele importante. Ma voi opri mai mult asupra ei:
Main bar:aici se afla cele mai folosite butoane cum ar fi :Back, Forward, Stop, Refresh. Recomand folosirea icoanelor mici si textului simultan (images and text on right). Icoanale mici le activezi din categoria Browser look.
NOTA : La casutele de mai jos (check buttons se numesc) selecteaza doar „Show page buttons”, „Show zoom field”, „Wrap toolbar into rows”. Detalii in presa si in magazine :). Daca esti curios ce fac aceste optiuni citeste Help-ul. Restul optiunilor sunt ok.
Windows: aici se configureaza comportarea ferestrelor care apar si contin pagina Web propriu-zisã. Dezactiveaza „Show window size”.
Page style: selecteaza 100% ca „Default zoom”.
Default browser: aici puteti opta dacã Opera e browserul folosit implicit de calculator cand e cazul sa acceseze o paginã de Web. Da click pe „Select all” daca doresti acest lucru si activeaza „Check if Opera is the default browser on start-up” pentru a verifica automat daca nu a preluat alt program acest rol. Alegerea iti apartine, browserele functioneaza corect in oricare dintre cazuri.
History and cache: ei bine, aici e de munca, pentru ca de aici poti imbunatati performantele. Pentru History e bine sa dai valori cat mai mari, pentru a pastra o evidenta a paginilor vizitate. De obicei un numar intre 50 si 500 este recomandabil. Nu ocupa mult spatiu pe hard-disk. Disk cache se refera la spatiul maxim in care poate salva documentele si imaginile vizionate. In momentul in care depaseste spatiul alocat sterge intrarile cele mai vechi. Evident, doar cat e nevoie, nu pe toate. Daca ai un hard-disk cu vreo 100 MB liberi (cu cat ai mai mult cu atat e mai bine) aloca aproximativ 20.000 KB. Asta inseamna 20 MB (MB=megabyte). Aceasta optiune accelereaza incarcarea paginilor deoarece ele sunt salvate pe calculator iar la revizitarea lor Opera incarca doar elementele mai noi (daca exista). Ram cache hotaraste cata memorie RAM e alocata pentru pastrarea elementelor. Daca ai 32 MB de RAM e bine sa dezactivezi „Enable automatic Ram cache” si sa scrii 4000 in ambele casute. Pentru aceste valori consulta Help-ul. Acolo gasesti mai multe valori orientative. In principiu aloca o optime din memoria disponibila.
Poate o sa ziceti ca Google Chrome e cel mai bun, intradevar este dar nu ca Opera,Google Chrome este pentru cei cu calculatoare mai bune care au resurse mai multe.
Sper ca v-am convins sa folositi opera, lasati un comentariu parerea dumneavoastra conteaza.Originals.ro

2 comentarii:

  1. Eu unul asta folosesc momentan insa ma cam deranjeaza ca NU memoreaza adresele de e-mail introduse in conturi asa cum facea CHROME !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Fiecare are Dezavantaje si Avantaje

    RăspundețiȘtergere